Aktuális
Ki lett az Év Tájépítésze 2024-ben? Mutatjuk!

Ki lett az Év Tájépítésze 2024-ben? Mutatjuk!

A Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozata, a Magyar Tájépítészek Szövetsége és SEMMELROCK 12 évvel ezelőtt közösen alapította meg az Év Tájépítésze elismerést. A díjátadó Gála a tájépítész szakma egyik legnagyobb ünnepe, melyre múlt hét pénteken került sor. Idén a B32 Galéria és Kultúrtér adott otthont az eseménynek, amelynek felvezetőjeként a Táj7 elnevezésű tájépítészeti villámelőadás-sorozatban mutatták be a tájépítész szakma kiemelkedő alkotásait 7-7 percben.

2024-ben a következő 5 tájépítész került a döntőbe:

    Csőszi Mónika, térségi tervező, a Lechner Tudásközpont munkatársa;
    Csuka Veronika, a Magnólia Art Kft. tervezője;
    Steffler István, a Garten Studio vezető tervezője;
    Stéhli Zoltán, a Garten Studio tervezője;
    Szalkai Adrienne, a FŐKERT Zrt., vezető tervezője.

Idei díjazottak:

Év Tájépítésze: Csőszi Mónika

Csőszi Mónika, térségi tervező, a Lechner Térségi Szakértői Osztályának munkatársa. Tagja annak a szakmai csapatnak, amely 2023-ban Tájépítészeti Nívódíjat kapott öt éven keresztül tájkarakter kutatásban végzett szakmai munkájáért. Az idei döntőbe egyéni pályaművével jutott.

Közönségdíj: Szalkai Adrienne

„Szalkai Adrienne, a FŐKERT tájépítész vezető tervezője. A szakmai elismerést a Pünkösdfürdő park, a fővárosi kísérleti biodiverz virágágyak (Vérmező, Margit krt., Bajcsy-Zsilinszky út, Andrássy út), a Mandela land-art, a városi esőkertek és olyan új városarculati elemek, mint pld. a Budapest szék megtervezéséért kapta.”
(idézet Bardóczi Sándortól, Budapest Főtájépítészétől)

Év Junior Tájépítésze: Dani Eszter

"Az Év Junior Tájépítésze Dani Eszter lett. Dani Eszter egy landart alkotást tervezett a Népligetbe, hiszen idén a Fővárosi Önkormányzat biztosított helyszínt és pénzjutalmat a junior pályázatnak, nem titkoltan abból a célból, hogy a Népliget problémakör a szakma fókuszában maradjon és válaszok szülessenek a felélesztésére. "
(idézet Bardóczi Sándortól, Budapest Főtájépítészétől)


További részletek a díjazottakról és fotók az eseményről:
https://www.facebook.com/evtajepitesze

Fotó kreditek:
Eseményfotók: Deák Szabolcs
Díjobjekt tárgyfotók: Glázer Attila