KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Tájékoztató a 2013. évi tervpályázatokról

5 db országos tervpályázat folyt le sikeresen:

ötletpályázat

  • Budapest, XIV., Múzeumi negyed
  • Sopron Zsinagóga hasznosítása

országos nyílt pályázat

  • Debrecen, Intermodális Közösségi Közlekedési Központ
  • Budapest, MNSK Velodrom 

kétfordulós meghívásos pályázat

  • Őrmező, Intermodális Közlekedési csomópont (2012-ben indult)

 

2 db ötletek gyűjtésére irányuló pályázat folyt le, melyek – észrevételeink, segítő szándékunk ellenére - egyedi rend szerint bonyolódtak
  • MMA turisztika
  • Milánó világkiállítási pavilon


5 db tervpályázattal kapcsolatban történtek egyeztetések, levelezések, melyeket a kiíró visszavont, vagy az előkészítés megszakadt (Budapest XIII. Dagály Fürdő, MVH épület, Mikszáth tér, Érd óvoda, Badacsonytomaj Balaton-kapuja)

2 db diákoknak meghirdetett tervpályázatot véleményeztünk (Kingspan, Budapest Római part)

Statisztikai adatok az elmúlt évek pályázatairól:
2005.    Budapest:    26        Vidék:    41        Összesen:   67
2006.     Budapest:    13        Vidék:    33         Összesen:   46
2007.     Budapest:      9        Vidék:    14         Összesen:   23
2008.     Budapest:      8        Vidék:    12         Összesen:   20
2009.     Budapest:      5        Vidék:      9         Összesen:   14
2010.     Budapest:      4        Vidék:      1         Összesen:     5
2011.    Budapest      4        Vidék:    2         Összesen:     6
2012.   Budapest      8        Vidék:    2         Összesen:   10
2013.     Budapest:      3        Vidék:      4         Összesen:     7

A tervpályázatok száma továbbra is nagyon kevés, lényeges változás nem történt. 

A MÉK tervpályázatokhoz általánosan kapcsolódó munkája:

A MÉK Tervpályázati Munkabizottsága kidolgozta a tervpályázatok kezelését, lebonyolítását segítő online rendszert, mely megkönnyíti a pályázatok kiíróinak, és résztvevőinek munkáját. A rendszer lehetőséget ad arra, hogy egy honlapon keresztül letölthető legyen a pályázati kiírás (irat- és tervanyagok), a pályázó a rendszer által automatikusan generált kóddal azonosítható, ezzel a pályázat titkossága biztosított. A kérdések és a válaszok az on-line rendszeren keresztül bonyolíthatóak.
A második ütemben lehetővé szeretnénk tenni a pályázati tervek elektronikus feltölthetőségét, ez az ütem tesztelés alatt áll. A tervek kinyomtatás nélkül történő bírálatához szükséges minimális technikai hátteret meghatároztuk.

Az építészeti tervezés minimum díját meghatározó rendelethez kapcsolódva felülvizsgáltuk a tervpályázatok díjazását. Tanulmányoztuk az osztrák tervpályázati rendszert, melynek jogi alapja az osztrák kamara által kiadott tervpályázati szabvány (Wettbewerbsstandard Architektur 2010). Ezt, mint előképet felhasználva elkészült egy tervpályázati díjszabás tervezet, melyben a díjazásra fordítandó összeg a tervpályázat jellegétől, méretétől és a Kiíró által bekért munkarészektől függ. Mivel a minimum díj rendelet egy kormányhatározattal lekerült a napirendről, a tervpályázati díjszabás egyelőre kamarai ajánlás marad.

2012. év elejétől van érvényben a tervpályázatokat szabályozó új 305/2011. (XII.23.) Kormányrendelet, mely csak néhány típusú tervpályázat lefolytatását teszi lehetővé. Az ebben szereplő előírások szerinti egyszerű meghívásos tervpályázat lebonyolítására az elmúlt 2 évben még egyáltalán nem került sor. A kiírók bonyolultnak tartják ezt az eljárást, pedig a korábbi – valóban és nem csak nevében – egyszerű eljárásra továbbra is lenne igény.
2013 decemberében kidolgoztunk egy javaslatot a tervpályázati kormányrendelet módosítására, mely lehetővé tenné egyszerű meghívásos és kétfordulós tervpályázat bonyolítását, a különböző tervpályázati fajták egymásra épülését, valamint referencia pályázat lefolytatását.

A Liget Budapest Nemzetközi Építészeti Tervpályázattal kapcsolatos 305/2011. (XII.23.) tervpályázati kormányrendelet módosításának egyeztetésében részt vettünk, véleményünkre, tapasztalatunkra figyeltek. Az ez évi parlamenti választások miatt nagyobb változtatásokra most nem volt lehetőség. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban ígéretet kaptunk arra, hogy az EU-s irányelvek változása miatt még ez évben szükséges rendeletmódosításoknál visszatérünk a kamara változtatási javaslataira. 

Budapest, 2014. március 13.

Kalo Emese
MÉK elnökségi tag
 


Létrehozás időpontja: 2014-03-24 16:50:50
Utolsó módosítás időpontja: 2014-03-24 16:51:46

Megtekintések száma: 23190
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=41810