KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

A MÉK elnökségének véleménye a budapesti úszókomplexum tervezése kapcsán

A magyar építészek többsége és a Magyar Építész Kamara elkötelezett a környezetébe harmonikusan illő, jó minőségű épületek és épületegyüttesek létrejöttében. Ennek feltétele az építész jelenléte a teljes létesítési folyamatban: az előkészítés, tervezés, a megvalósítás és ellenőrzésen keresztül a működési tapasztalatok elemzéséig. 

A fenti eredmény létrejöttéből kiemeljük a tervezés munkába adásának módját, amely a hatályos jogszabályok szerint történhet tervpályáztatással vagy közvetlen megrendeléssel. Mindkét mód célja a legjobb terv és a legjobb tervező megtalálása. Ez sikerülhet egyenes megrendeléssel is, de a tervet és a tervezőt a társadalom és a szakmai közvélemény előtt az – elismert szakemberekből álló – bíráló bizottság tervpályázati döntése képes elfogadottá tenni.
Minden olyan esetet szomorúan veszünk tudomásul, amelyekben a megrendelő, különösen komoly kiemelt beruházások esetén nem él ezzel a lehető legjobb versenyformával, a pályáztatással.

A Magyar Építész Kamara elnöksége azon dolgozik, hogy a tervezési megbízásoknál minél több, – a lehetőségeknek és céloknak megfelelő – a források hatékony felhasználását elősegítő gyors tervpályázati formát emeljen be a közbeszerzés rendszerébe, közelítve egymáshoz a megbízáson és az építészeti versenyen alapuló kiválasztást.

Budapest, 2014. február 26.

MÉK Elnöksége

 


Létrehozás időpontja: 2014-02-26 09:17:14
Utolsó módosítás időpontja: 2014-05-11 17:06:17

Megtekintések száma: 22045
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=41752