Aktuális
Szabványügyi ismeretek

Szabványügyi ismeretek

Előszó
a MÉK szabványgyűjteményhez

Az 1995. évi XXVIII. Törvény a nemzeti szabványosításról önkéntessé tette a szabványok alkalmazását, elsősorban az EU-hoz való csatlakozásunk előfeltételeként, az EU-ban megfogalmazott és alkalmazott, piacgazdasági, fogyasztóközpontú szemléletmódot követő magatartás miatt, annak érdekében, hogy az államot, mint a korábban a szabványalkotás fő finanszírozóját és fő érdekeltjét függetlenítsék a szabványalkotástól, és szerepét áthelyezzék a  piacgazdaság szereplőire.

(Ez a törekvés a szerzőjogi törvénnyel is összhangban született, hiszen a törvénnyel kötelezővé tett szabványokat, amint a jogszabályokat sem, nem védi a szerzői jog.)

A szabványok célja nem változott, a fogyasztó érdekében a technika fejlődését figyelembe véve, minimális minőségi szintet követel meg.

 Az önkéntesség három módon alkalmazható, azzal a megjegyzéssel, hogy nyilván mi döntjük el melyik szabványokat választjuk ki a 23000 érvényben lévőből:
-    szabvány betartása,
-    szabványban meghatározott egyenértékű megoldás,
-    a technika fejlődése által újítás bevezetése a szabványnál jobb megoldás (magasabb minőség) érdekében, melyet független tanúsító szerv feleltet meg a szabványnak.

Az alapvető követelményeknek való megfelelést a legegyszerűbben a szabványok alkalmazásával, vagy azzal egyenértékű műszaki megoldás használatával tudjuk teljesíteni, erről nyilatkoznunk kell minden egyes tervezési munkánál.

2010. februárjában szakmánkat érintő teljeskörű szabványgyűjtést készítettünk, hogy feltérképezzük az építészetet közvetlenül és közvetetten érintő szabványokat, valamint a bevezetett, érvényben lévő angol nyelvről fordítandó szabványok mennyiségét. Az itt közzétett excel táblázat az, amelybe összegyűjtöttük azokat a legfontosabb szabványokat, amiket az építész tervezési munkáink során alkalmazunk. Azóta követjük nyomon változásaikat, fordításaikat, újbóli megjelenésüket és a táblázat újabb kiadásaiban frissítjük a gyűjteményt.

Az építészetet, tájépítészetet, műemlékvédelmet, belsőépítészetet érintő szabványokat főként az alábbi csoporton belül találjuk:

2010. júliusában a MÉK belépett a Magyar Szabványügyi Testület tagjai sorába, felismerve azt az egyedülálló lehetőséget, amit a szabványok a piaci szereplők versenyhelyzetében jelentenek, elsősorban nemzetközi szinten. Ugyanakkor a szabványalkotásban résztevő kamarai tagok szabvány bizottságonként legalább egy szavazattal támogathatják építészkamarai érdekkörben álló szakmai oldalról a készülő szabványokat.

Az excel táblázat használatáról egy magyarázó leírás készült. A makrókat a kereséséhez engedélyezni kell.

2022. január


Letölthető anyagok:

- Szabványgyűjtemény használati útmutató
- Szabványgyűjtemény Excel kereső makróval (2023 december)

 


Archív anyagok:

- Szabványgyűjtemény Excel kereső makróval (2022 december)
- Szabványgyűjtemény Excel kereső makróval (2021 december)
- Szabványgyűjtemény Excel kereső makróval (2021 július)
- Szabványgyűjtemény Excel kereső makróval (2021 január)
- Szabványgyűjtemény Excel kereső makróval (2020 július)
- Szabványgyűjtemény Excel kereső makróval (2020 január)
- Szabványgyűjtemény Excel kereső makróval (2019 július)
- Szabványgyűjtemény Excel kereső makróval (2017 május)
- Szabványgyűjtemény Excel kereső makróval (2018 március)
- Szabványgyűjtemény Excel kereső makróval (2018 június)
- Szabványgyűjtemény Excel kereső makróval (2018 december)