Építészet | Hazai szakmai hírek
Hazai szakmai hírek

Épülnek a típusházak az ÉMI mintaház parkjában

Az egyetlen nem könnyűszerkezetes technológiájú épület a Leier Rába Típusháza lesz az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. (ÉMI) szentendrei nemzeti mintaház telepén. A tíz könnyűszerkezetes épület mellett a beton szerkezetű Leier típusház építése, természetesen a modern előregyártott betontechnológiára jellemző gyorsasággal épül majd.

Hazai szakmai hírek

TÉKA

TÉKA program (Táj – Építészet – Közösség, illetve Tradicionális Építészeti és Kézműves Alkotótáborok) keretében felújított műemlékistálló és pajta.

TASK (Traditional Architecture Summer Camps)

Hazai szakmai hírek

Főépítészi Életmű Díj és Az Év Főépítésze Díj

Tisztelt Kollégák!

Megjelent az idei "Főépítészi Életmű" és "Az Év Főépítésze" díjak felhívása. Várjuk javaslataikat a díjazottak személyére.

Hazai szakmai hírek

FUGA filmklub keddenként - Ma utoljára

ÚJ HÁZ – Szomjas György építészeti filmjei

ÚJ HÁZ Építészeti filmsorozat Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező emlékére, kéthetente keddenként 18.00 órakor a FUGA Breuer Marcell termében.
Az est moderátora Csanády Pál építész, az Artifex Kiadó Kft. ügyvezetője, a Metszet folyóirat főszerkesztője.

A sorozat első blokkjának utolsó vetítése. Szeptemberben folytatjuk!

Hazai szakmai hírek

Új szolgáltatásokkal és tervezési lehetőségekkel bővül a GEALAN portfólió

A GEALAN,a német ablakprofil-gyártó 2024-ben jelentősen bővíti mind az építész-tervezői vonal, mind az ablakgyártó és -kereskedői, illetve a megrendelők számára nyújtott szolgáltatásainak körét.

A márciusban megrendezett Fensterbau Frontale szakvásáron a cég számos előkészítés alatt álló újításába, profil- és dizájnlehetőségek tárházába engedett betekintés, amelyek azóta egymás után jelennek meg, válnak elérhetővé. Mindez az elkövetkezendő hónapokban hasznos GEALAN Akadémia képzésekkel is kiegészül.

Hazai szakmai hírek

Callmeyer Ferenc emléktáblájának ünnepélyes avatása

Kedves Szakmagyakorló Kollégák,

Biatorbágy Város Önkormányzata nevében tisztelettel meghívjuk Önt a Callmeyer Ferenc Ybl-díjas, Príma-díjas okleveles építésznek, címzetes egyetemi tanárnak, a MÉSZ alapítótagjának, a Magyar Építész Kamara első elnökének, aki 2019-ben megkapta a Biatorbágy Városépítészetéért díjat, emléktáblájának ünnepélyes avatására.

Hazai szakmai hírek

Az építési beruházások költségtervezési rendszere ÉKTR c. építésügyi műszaki irányelv tervezet kötelező társadalmasítás keretében történő véleményezése

Tisztelt Kollégák!

„Az építési beruházások költségtervezési rendszere (ÉKTR)” c. építésügyi műszaki irányelv tervezetet a szakmagyakorlók az ÉMI honlapján az alábbi felületen véleményezhetik, 2024. július 7-ig

Hazai szakmai hírek

Hosszan tartó védelem tetőfóliával

Mindenki számára közismert tény, hogy a tetőfólia védelmet nyújt a beszivárgó csapadék ellen, megőrzi a tetőszerkezet épségét, így nem az a kérdés, hogy szükséges-e az alkalmazása, hanem az, hogy milyen típust válasszunk. A Terrán a MediFol tetőfóliák széles választékával garantálja, hogy a tetőszerkezet hosszú évtizedekig kiválóan funkcionáljon.

Hazai szakmai hírek

Üveggyapot, ahogy eddig nem ismertük

Bizonyos termékek nagyon sok fejlesztési potenciállal rendelkeznek. Ezek közé tartozik az üveggyapot, amely az elmúlt években az URSA technológiai fejlesztéseknek köszönhetően, a szálszerkezet módosítása révén olyan műszaki tartalmakat tudott elérni többek között nyomószilárdság és dinamikai merevség tekintetében, amelyet eddig csak más anyagból készülő ásványgyapot termékek tudtak. Eközben megőrizte kiemelkedő hőszigetelő képességét, alakvisszanyerő erejét, így a beépítés közben is jelentősen alacsony tud maradni a termék sérülésének, összenyomódásának veszélye. Mindezt az eddig megszokott terméksúlyokhoz képest 30–40%-kal kisebb értékkel. Ennyivel könnyebb a beépítés, a szállítás, ami így kevésbé terheli az építéshelyszíni élőmunkát és az anyagmozgatást.

Hazai szakmai hírek

Robotokat, 3D-s kamerákat és lézert is bevetnek a kerámia tetőcserép gyártásához Csornán

Az 1,2 milliárd forintos fejlesztéssel világszinten is kiemelkedően automatizálta gyártósorát a Wienerberger

Folytatja magyarországi gyárainak fejlesztését a Wienerberger, melynek keretében idén tavasszal befejeződött a csornai kerámia tetőcserép gyár modernizálása. Az elemek rakodását – világviszonylatban is kiemelkedő módon – már teljes egészében robotok végzik, így jelentősen gyorsult a termelés. A kifogástalan minőség érdekében a kétlépcsős minőségellenőrzést 3D-s kamerák, ultra érzékeny mikrofonok és a lézeres „Ré szeme” végzi. A gyár a több mint 1,2 milliárd forint értékű beruházás eredményeképp teljesen megfelel az Ipar 4.0 követelményeinek, továbbá megújult a 20 éve folyamatosan működő égetőkemence is.

Hazai szakmai hírek

Megjelent az Architectum legfrissebb száma! Töltse le vagy igényelje postán a Wienerberger nemzetközi építészeti magazinját!

Az Architectum kiadvány rendszeresen bemutatja az építészeti világ legfrissebb nemzetközi trendjeit, legizgalmasabb projektjeit és legkiemelkedőbb alkotásait.

Hazai szakmai hírek

Kaesz otthonok 1925 -1960 - kiállítás

AZ ART DECÓTÓL A MODERNIZMUSIG – EGY MŰVÉSZHÁZASPÁR OTTHONAI

KAESZ GYULA ÉS LUKÁTS KATÓ HÉTKÖZNAPJAI ELEVENEDNEK MEG A WALTER RÓZSI-VILLÁBAN

Kaesz otthonok 1925–1960 címmel 2024. május 15-től látogatható a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) intézménye, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) és az Iparművészeti Múzeum közös, új állandó kiállítása a Bajza utcai Walter Rózsi-villában.